VISAR 1-12 (32)1 2 3 Sista 100 per sida

Altan & Terrass

Altan och terrass är en plats där vi gärna samlas när solen börjar värma och umgås under många sommarkvällar. Ta hand om din uteplats på bästa sätt och ge den ett långt liv.

Träet utsätts för sol, regn och snö och behöver lite extra omvårdnad för att fortsätta på bra. Hos Lasses i Ryd hittar du allt som krävs för att ta hand om din uteplats.

Rengöring av altan/terass

Altantvätt och terasstvätt kan göra underverk för att få bort ingrodd smuts. Underhållstvätt av altan kan göras när det börjar synas att trädäcket är ansatt av smuts. Undvik högtryckstvätt så långt det går eftersom den starka strålen kan skada trallen. Istället rekommenderas att du använder en vanlig terrassborste och skurar din terass på det gamla sättet.

Skrapa gamla rester

Ska du behandla din altan behöver du se över så att alla gamla rester är helt borta. Ibland kan det finnas flagor och rester som behöver skrapas för att helt avlägsnas. Om dessa inte försvinner kommer inte det skydd du sedan applicerar att fullt ut kunna göra sitt jobb.

Behandla altanen

När din altan/terass är helt ren och har fått en chans att torka upp behöver du fundera över vilken typ av ytbehandling du önskar använda. Träskydd och träolja skapar en skyddande yta och ser till att fukt inte kommer tränga in i trä och orsaka röta eller mögel.

Träolja till altan

Träoljan tränger ner i träet och gör på så sätt att fukt inte kommer in i träet. När oljan har appliceras är det viktigt att torka bort överflödig olja efter ca 10 minuter, annars kommer det att bli synliga fläckar med olja som torkat. Detta kommer att behöva upprepas minst vartannat år, lite beroende på altanens läge och slitage. Innan ny behandling behöver du använda trärengöring på ytan.

Träskydd till terrass

Träskyddet bildar en hinna på ytan av träet och håller i flera år. Men om ytan blir skadad kommer vatten att kunna tränga in men inte ta sig ut, var därför uppmärksam på om några större skador skulle uppstå. Innan återbehandling behöver ytan slipas och rengöras.